মাটিমাহৰ খাৰ
(২ জন মানুহৰ বাবে)
উপাদান সমূহ:
১) ২০০ গ্ৰাম ফলা মাটিমাহ ( চোকোৰাৰ সৈতে )
২) ৫ ফুটা নহৰু
৩) এটুকুৰা আদা
৪)পা ঁচ ফোৰণ + শুকান জলকীয়া
৫) আধা পি ঁয়াজ
৬) কলাখাৰ বা নহ'লে বেকিং চ'ডাৰেও হ'ব (১ টেবুল চামোচ)
৭) সৰু সৰু কেইটুকুৰামান কে ঁচা অমিতা বা কোমোৰা (নহ'লেও কোনো কথা নাই)
৮)নিমখ (স্বাদ অনুসৰি)
পদ্ধতি:
১) মাটিমাহ খিনি ২-৩ ঘন্টা পানীত তিয়াই ৰাখক যাতে কোমলে আৰু সিদ্ধ হ'বলৈ কম সময় লাগে
২) এটা প্ৰেছাৰ কুকাৰত তিয়াই কোমল কৰো লোৱা মাটিমাহ খিনি দি ৫০০ মিলি (২.৫ কাপ) পানীৰ লগত (লগতে নিমখ আন্দাজমতে দি) ২/৩ টা হুছেইল দিয়ক ( প্ৰেছাৰ কুকাৰ ভেদে বেলেগ বেলেগ হ'ব পাৰে)৷ মাটিমাহ খিনি যাতে বৰ ভেৰভেৰীয়া হৈ নিসিজে তাৰ প্ৰতি সাৱধান হ'ব ৷ মাটিমাহৰ খাৰ চোকোৰাৰ সৈতেহে ভাল লাগে ৷ অমিতা আৰু কোমোৰা কেইটুকুৰা দি দিব পাৰে আৰু আদাটুকুৰাও কাটি সৰু সৰু টুকুৰা কৰি দি দিব৷
৩) প্ৰেছাৰত হুছেইল অহাৰ সময়লৈকে নহৰু আৰু পিয়া ঁজ কেইটুকুৰা সৰু সৰুকৈ কাটি ল'ব (পিহিব নেলাগে)৷
৪) এখন কেৰাহী বা আন পাত্ৰত কিছু স ঁৰিয়হৰ তেল (হ'লে ভাল) গৰম কৰি পা ঁচ ফোৰণ আৰু শুকান জলকীয়া দি দিয়ক ৷ গোন্ধ ওলালে লাহেকৈ পি ঁয়াজ আৰু নহৰু খিনি দি কম তাপত ২/৩ মিনিট ৰাখক৷
৫) পি ঁয়াজ ,নহৰু খিনি অলপ মুগা ৰং হ'লে লাহেকৈ খুব সাৱধানেৰে প্ৰেছাৰৰ পৰা কে ঁৰাহীৰ গৰম তেলত ঢালি দিয়ক আৰু হেতাৰে লৰাওক ৷
৬) ২মিনিটমান পাছত ১ চামোচ বেকিং ছ'দা বা কলাখাৰ (যিয়েই উপলব্ধ) দি কিছুসময় উতলিবলৈ দিয়ক ৷
৭) নমায় গৰমে গৰমে ভাতৰ লগত পৰিৱেশন কৰক ৷ উখোৱা চাউলৰ দৰে মোটা চাউলৰ লগত ভাল, মাটি মাহে মোটা ভাতক ডিঙিৰে চৰকি যোৱাত সহায় কৰে ৷
বি:দ্ৰ:
* উখোৱা চাউলৰ লগত মাটিমাহৰ খাৰ খোৱাৰ এটা নিয়ম আছে, চামোচেৰে খোৱা নিষেধ ৷ গঢ়াটো হাতেৰ মুখলৈ নিওটো সেলেউপ্ কৈ শব্দ এটা হ'ব লাগিব ৷
* এই খোৱাৰ লগত কেতিয়াও নেমু টেঙা বা খৰিছা বা আন টেঙা নাখাব, অম্ল খাৰৰ বিক্ৰিয়া ঘটি বায়ু উৎপাদন হৈ পেটৰ অপকাৰ কৰিব পাৰে ৷
* লগত আলু/বেঙেনা পোৰা পিটিকা বা পাটত দিয়া মাছ বা ঢেকীয়া শাকৰ শুকান ভাজি এখন হ'লে সোণত সুৱগা চৰিব ৷
3 comments:
এনেকুৱা পেক্টিকেল খেনা বনোৱা পদ্ধতি আগতে পঢ়া নাই ..:) বৈবাহিক জীৱ্ন সুখৰ হব ...:)
The Sanjeev Kapoor of Assam / Norway?
Ha Ha... The খাৰ chef
Post a Comment